17 marca 2011

Muffiny owsiane po prostu


Składniki (ok.12-16 muffinek; w zależności od wielkości foremek):

200g mąki owsianej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka sody
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru trzcinowego
szczypta soli
ziarenka z jednej laski wanilii
100-150g suszonych owoców (dałam figi)
jajko
220-250ml maślanki lub kefiru
1 i 1/2 łyżki oleju
otręby owsiane i mak na posypkę

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy oba rodzaje mąki (przesiane, z dorzuconymi otrębami pozostałymi na sitku), sodę, proszek, cukier trzcinowy, odrobinę soli, ziarenka z laski wanilii i suszone owoce (jeśli są twarde, warto je najpierw sparzyć, jeśli są duże, jak figi- pokroić na małe kawałeczki).
W drugiej misce mieszamy jajko, maślankę lub kefir i olej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Przygotowujemy formy do muffinek. Najlepiej użyć silikonowych- można wlewać do nich ciasto bezpośrednio lub wyłożyć je papierowymi foremkami.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy szybko i niezbyt dokładnie, ewentualnie podlewamy jeszcze maślanki lub kefiru. Ciasto powinno być dość gęste.
Nakładamy po łyżce lub odrobinę więcej masy do każdej foremki, posypujemy makiem i otrębami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.
Po wyłączeniu piekarnika czekamy parę minut, uchylamy drzwiczki na 10 minut. Wyciągamy muffiny, czekamy jakieś 5 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce.
Najlepsze popijane maślanką lub kefirem, można też maczać w jogurcie naturalnym.
Smacznego!


Źródło - Kulinarne Igraszki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.