sobota, 26 marca 2011

Owsianka amarantusowa z bananem


Składniki (1 porcja):

30g ziarna amarantusa
30g płatków owsianych
łyżka kaszy manny
łyżeczka uprażonego ziarna słonecznika
pół banana
pół łyżeczki cynamonu
napar z herbaty bananowej z toffi
mleko
łyżeczka brązowego cukru

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać gorącym naparem z herbaty i odstawić. W osobny garnuszku zagotować wodę i wrzucić amarantus – gotować go ok.1 min, po czym wrzucić do płatków, zalać mlekiem (ok.1 szklanki) i razem gotować ok.15 minut. Można dodać łyżkę kaszy manny w celu uzyskania gęstszej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać cynamon, sól, banana pokrojonego w półplasterki, cukier i słonecznik. Jeść ciepłe. Podawać z ulubioną herbatą, u Mnie Dilmah Karmel :)

Źródło - Eksperymenty Kulinarne

1 komentarz:

  1. Jaki smakowity deser!:) Chyba dziś po południu spróbuje go przyrządzić - tym bardziej, ze wieczorem spodziewam się gości, więc jak znalazł;)
    Też bardzo lubię herbaty Dilmah:) Na stronie klubu miłośników dobrej herbaty znalazłam ciekawy smak - herbata bananowo-karmelowa. Chyba tez będzie pasować;)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...