26 marca 2011

Owsianka amarantusowa z bananem


Składniki (1 porcja):

30g ziarna amarantusa
30g płatków owsianych
łyżka kaszy manny
łyżeczka uprażonego ziarna słonecznika
pół banana
pół łyżeczki cynamonu
napar z herbaty bananowej z toffi
mleko
łyżeczka brązowego cukru

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać gorącym naparem z herbaty i odstawić. W osobny garnuszku zagotować wodę i wrzucić amarantus – gotować go ok.1 min, po czym wrzucić do płatków, zalać mlekiem (ok.1 szklanki) i razem gotować ok.15 minut. Można dodać łyżkę kaszy manny w celu uzyskania gęstszej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać cynamon, sól, banana pokrojonego w półplasterki, cukier i słonecznik. Jeść ciepłe. Podawać z ulubioną herbatą, u Mnie Dilmah Karmel :)

Źródło - Eksperymenty Kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.