sobota, 26 marca 2011

Owsianka bananowo-kokosowa


Składniki (1 porcja):

1 duża porcja
szklanka wrzątku
szczypta kurkumy
15 g łyżka kaszy jaglanej
1/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
40 g płatków owsianych
szczypta soli
1 lub 1 1/2 łyżki soku z cytryny
5g prażonego słonecznika
10g wiórek kokosowych
pół banana
mleko - w zależności od ulubionej konsystencji
fruktoza lub miód

Wykonanie:

Wodę zagotować. Do wrzątku wsypać kurkumę, po chwili kaszę jaglaną, następnie cynamon. Chwilę pogotować, dodać płatki oraz imbir, następnie sól. Gotować pod przykryciem 20 minut na małym ogniu. Jeśli będzie mało wody dolać mleka.
Następnie dodać sok z cytryny i tyle mleka ile chcemy, czyli jak gęsta ma być owsianka. Wsypać słonecznik, wiórki i pokrojony banan. Posłodzić. Gotować jeszcze chwilę.

Źródło - Eksperymenty Kulinarne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...