17 marca 2011

Owsianka z prażonymi śliwkami


Składniki (1 porcja):

4 łyżki płatków owsianych
½ szkl mleka
150 g jogurtu naturalnego
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka czerwonego wina (opcjonalnie)
½ łyżeczki fruktozy LUB 1 łyżka cukru
2-3 śliwki węgierki
kilka migdałów

Wykonanie:

Płatki zalej mlekiem.
Migdały posiekaj i upraż na gorącej patelni. Zdejmij i pozostaw do wystygnięcia.
Zmniejsz ogień i na patelnię wrzuć pokrojone na cząstki śliwki. Zasyp cukrem i cynamonem. Dolej wino i ¼ szkl wody. Duś pod przykryciem, dopóki śliwki nie zmienią koloru na żółty. Zdejmij pokrywkę i smaż do zgęstnienia.
Płatki wymieszaj z jogurtem. Na wierzch połóż uprażone śliwki i migdały.
Smacznego :)


Źródło - Cheseecakes Serniki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.