18 marca 2011

Placuszki owsiane bananowe


Składniki:

3 łyżki płatków owsianych
jajko, najlepiej duże
łyżka fruktozy
2-3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szczypty soli
duży, dojrzały banan
ew. oliwa lub olej

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać ok. 1/3 szklanki wrzątku i odstawić do napęcznienia. Wymieszać z rozgniecionym bananem, jajkiem, fruktozą, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać tyle mąki, aby masa była dość gęsta. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażyć placuszki na obu stronach.
Najlepiej smakują na ciepło. I z cukrem pudrem :)

Źródło - Lekko i Zdrowo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.