17 marca 2011

Placuszki owsiane z jabłkiem


Składniki (1 porcja):

4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów (obojętnie jakich)
1 starte na grubych oczkach jabłko
przyprawy (u mnie cynamon i imbir)
1 jajko
mąka razowa ew otręby

Wykonanie:

Płatki i otręby wymieszać i zalać wrzątkiem około 1cm ponad warstwę płatków. Pozostawić do wchłonięcia wody. Do płatków dodać starte jabłko, żółtko, przyprawy i wymieszać. Białko ubić, dodać do reszty składników i wymieszać. Ciasto powinno być gęste, więc dodajemy mąkę lub otręby do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smażyć na patelni teflonowej.
Podałam posypane rozgniecionym orzechami laskowymi, można też polać miodem, syropem klonowym lub z agawy.
Smacznego.

Źródło - Przepisowe Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.