14 marca 2011

Witaj w Owsiankowie - oficjalnym Wielkim Królestwie Owsa!


Miejsce to - którego inicjatorką jest jedna z wielkich Smakoszek Owsa - powstało, by wykazać wszechstronne zastosowanie tegoż wartościowego i smacznego (!) zboża w zdrowej codziennej diecie - poprzez publikację tematycznych artykułów, a także i głównie sprawdzonych, najlepszych na owsianą strawę różnorakich przepisów kulinarnych!

O tym, jak szybko - (i czy w ogóle?) - rozwijać się będzie nasza strona, w głównej mierze zależy od Was, Owsiankowych Smakoszy! - zachęcamy zatem do jej współtworzenia!
Własne swe wypróbowane na 'owsiane dania' receptury - wraz z ich ładną fotografią! - podsyłajcie na e-maila:
owsianakraina()wp.pl!

A wkrótce już pojawią się one w naszym katalogu!


Dziękujemy! - z owsianym pozdrowieniem,
Grupa Owsiankowych Smakoszy :)



>>>>EDIT – aktualizacja – 26 grudnia 2013r.

!!! UWAGA
W związku z dużą liczbą powtarzających się zapytań, nadsyłanych na e-pocztę Owsiankowa przez zainteresowanych publikacją owsianych przepisów kulinarnych w ‘Owsianej Krainie’, zdecydowaliśmy się stworzyć ogólny krótki regulamin funkcjonowania niniejszej strony blogowej, wyjaśniający zagadnienia podstawowe – prosimy o uważne zapoznanie się z poniżej zamieszczonym :]

Zostań Owsiankowiczem – dziel się swoimi przepisami!

* do grona ‘Owsiankowiczów Owsiankowa’ może przystąpić każdy, kto wyrazi taką chęć – ew. na specjalne zaproszenie Owsiankowa – niezależnie, czy prowadzi własny blog/stronę o tematyce kulinarnej bądź innej, czy nie; kto chciałby aby jego ‘owsiany’ przepis kulinarny zagościł na niniejszej stronie blogowej ‘Owsiana Kraina’.
Przystąpienie do grona Owsiankowiczów jest całkowicie dobrowolne i można z niego wystąpić w każdym dowolnym momencie, wg życzenia danego Owsiankowicza (czytaj poniżej).
* każdy oficjalnie wstępujący do grona Owsiankowiczów daje swoje zezwolenie na zamieszczanie wszystkich swoich kulinarnych przepisów z udziałem owsa pod wszelką postacią, publikowanych na własnym blogu/stronie kulinarnej – zostaje ona wpisana do naszych linków ‘Współtwórców’ Owsiankowa (kolumna po prawej stronie).
* kulinarne przepisy ‘owsiane’ pobierane są z blogów/stron Współtwórców na bieżąco, wybiórczo lub w ustalonej kolejności, w zależności od spełnianych kryteriów Owsiankowa (czytaj poniżej) oraz z ew. uwzględnieniem sezonowości czy okazyjności publikowanych receptur – nie potrzeba zatem za każdym razem po swojej publikacji zgłaszać jej w Owsiankowie.
Natomiast wszyscy Owsiankowicze nie posiadający własnego bloga/strony kulinarnej proszeni są o podsyłanie swoich przepisów na adres: owsianakraina()wp.pl

!!! Niezależnie, czy przystąpisz oficjalnie do stałego aktywnego grona Owsiankowiczów, jeśli chcesz, możesz okazjonalnie dzielić się z nami swoim przepisem/(przepisami) na owsianą strawę – recepturę wraz ze zdjęciem ślij na adres j/w, z uwzględnieniem poniższych kryteriów :]

>Kryteria zamieszczanych przepisów kulinarnych
Wszystkie przepisy kulinarne Owsiankowiczów publikowane w Owsianej Krainie zostaną zawsze dostosowane do poniższego schematu:

- [temat] – nazwa określająca daną owsianą strawę; zazwyczaj zaczynająca się od słowa ‘owsiany/a...’, bądź ‘z płatkami owsianymi...’, co pozwala na łatwe wyszukiwanie publikowanych przepisów w wyszukiwarkach agregatorów kulinarnych (Durszlak, MikserKulinarny).
- [zdjęcie nr1] – obowiązkowa fotografia główna gotowej już owsiankowej strawy, sporządzonej wg danej receptury; jest reprezentacyjna i pojawia się obok nazwy jako miniaturka na liście w/w agregatorów kulinarnych; nadesłane fotografie nie muszą być artystyczne, wystarczą poglądowe.
- [składniki (+ ew. ilość porcji/sztuk/ wielkość formy)] wszystkie komponenty spożywcze niezbędne do sporządzenia przedstawionej owsiankowej strawy.
- [wykonanie] – krótka instrukcja sporządzenia prezentowanej owsiankowej strawy, w formie opisowej bądź w punktach (zależnie od przyjętej formy Owsiankowicza przekazującego przepis)
- [zdjęcia dodatkowe] – maksymalnie dwa; łącznie jeden przepis mogą obrazować maksymalnie 3 zdjęcia (licząc ze zdjęciem głównym-reprezentacyjnym).
- [wartość odżywcza i kaloryczna] – podliczenie wszystkich danych w składnikach komponentów prezentowanej owsianej strawy, dokonywane w serwisie ekcal.com (czytaj poniżej)
- [źródło] – nieodłączny aktywny odnośnik do głównej strony bloga/strony, z której został pobrany dany przepis. W przypadku przepisów nadesłanych bezpośrednio do skrzynki pocztowej Owsiankowa, podane zostanie wg życzenia albo wskazana przez Nadawcę własny blog/strona kulinarna, bądź też imię/pseudonim Nadawcy z aktywnym odnośnikiem konta e-mail; zawsze z dopiskiem ‘przepis nadesłany’.

!!! Powyższy schemat może ulegać zmianom, wg możliwych indywidualnych ustaleń z Owsiankowiczem/osobą przekazującą kulinarne przepisy do publikacji drogą e-mail, dotyczących zasad publikacji przekazywanych przepisów kulinarnych.

!!! Wszyscy Owsiankowicze oraz osoby nadsyłające swoje przepisy kulinarne drogą e-mailową uprzejmie proszeni są o zachowanie pewnej estetyki potraw prezentowanych na zdjęciach - co jest jednym dość istotnym warunkiem ich publikacji (czytaj poniżej); jak również o utrzymanie *w miarę* poprawnej formy stylistycznej i ortograficznej treści pisanej 
(co, z przykrością stwierdzamy, coraz częściej jest zaniedbywane :()
!!! Moderatorzy Owsiankowa zastrzegają sobie prawo do ew. odmowy publikacji w Owsianej Krainie poszczególnych przekazanych przez Owsiankowiczów przepisów kulinarnych, z równoczesnym podaniem uzasadnienia tejże odmowy.

>Wystąpienie z grona oficjalnych Owsiankowiczów Owsiankowa wiąże się z usunięciem odnośnika do ew. bloga/strony kulinarnej z linków Współtwórców Owsiankowa oraz zaprzestania automatycznego pobierania z nich ‘owsianych’ przepisów kulinarnych przez Moderatorów Owsiankowa, zaś nie zamyka drogi byłemu oficjalnemu Owsiankowiczowi do dalszego, wybiórczego podsyłania własnych wybranych przepisów na pocztę Owsiankowa ;]
W przypadku wystąpienia z grona oficjalnych Owsiankowiczów, wszystkie dotychczas opublikowane w Owsianej Krainie przepisy kulinarne – czy inne ‘owsiane’ publikacje – danego Owsiankowicza, wg życzenia albo pozostają na stronie Owsiankowa, albo zostają z niej usunięte.

>Uwagi końcowe
! Założycielka niniejszej strony blogowej ‘Owsiana Kraina’, ani też żaden z jej Moderatorów, nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za przepisy kulinarne przekazywane przez Owsiankowiczów i publikowane na ich prośbę oraz za pełną wiedzą i przyzwoleniem w Owsiankowie; jak również nie ponoszą odpowiedzialności z tytułu ew. naruszeń praw autorskich przez Owsiankowiczów przekazujących kulinarne przepisy do publikacji w Owsiankowie.
! Wszystkie ew. zyski niniejszej strony blogowej ‘Owsiana Kraina’, generowane przez zamieszczone na niej bannery reklamowe (Google AdSense), jak również z podliczeń kalorycznych serwisu ekcal.com, przeznaczone zostają na dalszy rozwój Owsianej Krainy na platformie poza blogowej oraz działalność poza światem wirtualnym; także na ew. akcje i konkursy organizowane w Owsiankowie i nagrody-niespodzianki dla zwycięzców oraz dla najbardziej aktywnych Owsiankowiczów ;]

!!!! Założycielka niniejszej strony blogowej ‘owsiana kraina’ zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w powyższym regulaminie, wg zaistniałych potrzeb.
Powiadomienie o wszelkich wprowadzonych w powyższym regulaminie zmianach pojawiać się będzie zawsze na bieżąco na głównej stronie Owsianej Krainy, w głównym polu ważnych informacji – znajdującym się poniżej głównego menu; pisane wyraźną pogrubioną czerwoną czcionką – które zdeklarowani Owsiankowicze oraz osoby podsyłające przepisy kulinarne na e-pocztę Owsiankowa  zobowiązani są monitorować.

!! Wszelkie ewentualne zastrzeżenia, sugestie i pytania odnośnie powyżej przedstawionego regulaminu i wprowadzanych do niego zmian, oraz propozycje – również propozycje w ramach tzw. ‘współpracy’ – kierujcie proszę na oficjalną e-pocztę Owsianej Krainy: owsianakraina()wp.pl

Dziękuję za uwagę i czas poświęcony za zapoznanie się z powyższą treścią ;]

Serdecznie witamy nowo przybyłych Owsiankowiczów!! :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.