17 marca 2011

Wyjątkowo zdrowy chleb ekspresowy


Składniki:

200g płatków owsianych górskich
200g mąki razowej z pełnego przemiału
125 g mąki pszennej
7g (1 saszetka) suszonych drożdży
2 łyżeczki soli morskiej w kryształkach lub 1 łyżeczka zwykłej soli
2 łyżeczki cukru
250 ml półtłustego mleka
250 ml wody

Wykonanie:

Należy wymieszać w misce suche składniki: płatki owsiane, mąkę pszenną i razową, sól, cukier oraz drożdże. Następnie dodajemy wodę oraz mleko i całość dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej owsianki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki "keksówki" o pojemności 900ml i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 110 st i pieczemy przez 3 kwadranse. Po upływie 45 minut zwiększamy temperaturę do 180 st i pieczemy chleb przez kolejną godzinę. Po upływie tego czasu chleb powinien być złocisty i powinien "pusto" brzmieć, gdy się w niego od spodu postuka. Jeśli uznasz, że trzeba możesz włożyć chleb jeszcze na kilka minut do piekarnika bez foremki.

Źródło - Myszki in Cucina
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.