10 kwietnia 2011

Owsianka orzechowo-sezamowa z musem bananowym


Składniki (1 porcja):

50g płatków owsianych zwykłych
łyżka kaszy manny
garść posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka sezamu
pół banana
łyżeczka cukru brązowego
szczypta soli
mleko

Wykonanie:

Ponieważ lubię gęstą owsiankę zwykle dodaję łyżkę kaszy manny, a płatki zalewam na noc wrzątkiem.
Następnego dnia płatki przekładam do garnuszka i zalewam mlekiem, gotuję na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Wtedy też dodaję mannę.
W tym przypadku w czasie gotowania dodałam rozgniecionego banana. Doprawiłam solą i cukrem, a po uzyskaniu gęstej i kleistej konsystencji przełożyłam do miseczki. Posypałam uprażonymi orzechami i sezamem.
Wyszło pysznie!

Źródło - Eksperymenty Kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.