niedziela, 10 kwietnia 2011

Placki owsiane naleśnikowe


Składniki (3 sztuki):

szklanka mąki owsianej
szczypta soli
ok.3/4 szklanki mleka z wodą w proporcji 1:1
jedno wiejskie jajko
kapka oleju

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajko, dolewamy wodę z mlekiem, olej, dodajemy sól. Zaczynamy miksować na średnich obrotach, stopniowo dodajemy mąkę. Zwiększamy obroty i dokładnie miksujemy ciasto. Powinno mieć nieco gęstszą konsystencję, niż ciasto naleśnikowe.
Smażymy średniej grubości placki na dobrze rozgrzanym teflonie z obu stron.
U mnie z farszem z masła orzechowego i jabłek, polane jogurtem naturalnym.
Smacznego!



Źródło -
Kulinarne Igraszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...