27 kwietnia 2011

Świderki owsiane ze szpinakiem i kurczakiem harissa


Składniki (1 porcja):

szklanka ulubionego makaronu świderki (u mnie razowe owsiane)
1/4 małej piersi z kurczaka
sól, harissa marokańska
łyżeczka oliwy
1/2 paczki mrożonego szpinaku w liściach
odrobina gałki muszkatołowej
pieprz
mały ząbek czosnku
niewielki kawałek sera z przerostem niebieskiej pleśni
5 orzeszków laskowych

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paseczki, doprawiamy odrobiną soli i harissą marokańską. Smażymy na rozgrzanej łyżeczce oliwy do ścięcia. Usmażonego wrzucamy do miseczki i odstawiamy na bok, najlepiej pod przykryciem. Na tę samą patelnię wrzucamy szpinak, ew. podlewamy odrobiną wody, przykrywamy. Po paru minutach (gdy już trochę rozmarznie) doprawiamy pieprzem, odrobiną gałki, wyciśniętym ząbkiem czosnku. Mieszamy, dusimy jeszcze parę minut. Dodajemy kurczaka, pokruszony ser pleśniowy, makaron, mieszamy dokładnie na malutkim gazie.
Serwujemy od razu udekorowane orzeszkami laskowymi, których lekko słodkawy smak doskonale równoważy ostre i słone dodatki w daniu.
Smacznego!

Źródło – Kulinarne Igraszki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.