24 maja 2011

Muffinki z owsianymi otrębami


Składniki (12 dużych sztuk):

1 szklanka (130g) mąki pełnoziarnistej
1 szklanka (150g) płatków owsianych
1/3 szklanki (75g) brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 duże jajko, lekko roztrzepane
1/4 szklanki (60ml) melasy lub miodu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżki oleju
1 i 1/4 szklanki (300ml) mleka
0,5 szklanki (70g) rodzynek lub żurawiny

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąkę, otręby owsiane, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, mielony cynamon i skórkę z pomarańczy.
W drugiej misce wymieszać lekko roztrzepane jajko, miód (melasę), aromat waniliowy, olej i mleko.
Mokre i suche składniki wymieszać dokładnie. Delikatnie dodać rodzynki.(Masa będzie płynna, więc będą tonąć.)
Nagrzać piekarnik do 205 stopni C. Wysmarować foremki do muffinek masłem.
Nałożyć masę do foremek na muffinki, wstawić do piekarnika (na środkową wysokość) i piec 16-20 minut, aż wbijany patyczek będzie suchy.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.