24 maja 2011

Owsiane ciasteczka cytrynowe


Składniki (ok.50-60 sztuk):

225g masła
8 łyżek twarożku (jak do serników)
1-1/4 szklanki cukru
1 żółtko
3 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
1-1/3 szklanki mąki
1-1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
½ łyżeczki soli

>polewa
1 jajko
1 białko jajka
cukier

Wykonanie:

W dużej misce utrzeć masło, serek i cukier, aż staną się lekkie i puszyste. Dodać żółtko, skórkę i aromat. Wymieszać mąkę, z płatkami owsianymi i solą. Ostrożnie dodać sypkie produkty do mieszaniny kremowej i dokładnie wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać w miarę dużych odstępach, ponieważ kulki "się spłaszczą" i będą zajmować więcej miejsca. Rozbełtać jajko i białko. Posmarować nimi kulki. Posypać odrobinę cukrem - jak chcemy słodkie ciasteczka to mocniej.
Piec w 180 stopniach przez około 15 minut, do momentu, aż zbrązowieją. Studzić na kratce.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.