wtorek, 24 maja 2011

Owsiane ciasteczka otrębowe

Składniki (kilkanaście sztuk):

3/4 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki owocowych otrębów granulowanych (u mnie żurawinowe)
2 jajka
100g jogurtu naturalnego
2 łyżki miękkiego masła
łyżka miodu/cukru (jeśli chcecie słodsze ciasta, dodajcie więcej)
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z masłem i miodem. Dodać cynamon, kardamon i aromat , a następnie wszystkie otręby i jogurt. Dobrze wymieszać (można mikserem, ale będzie się kurzyć ;p). Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wmieszać do masy otrębowej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta (ja formowałam foremką serduszkiem, ale można kłaść byle jak, łyżką). Piec 15-20 minut temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Dobre jako dodatek do kawy, mi najbardziej smakowały z jogurtem.

Smacznego!
P.

Źródło - Blondies in the Kitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...