24 maja 2011

Owsianka bananowa z masłem orzechowym


Składniki (1 porcja):

2 łyżki płatków owsianych górskich
łyżka otrąb pszennych
łyżka otrąb owsianych
szklanka wody
pół szklanki mleka
łyżeczka siemienia lnianego
banan
łyżka masła orzechowego
migdały, kakao (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. płatki + otręby mieszam i zalewam wrzątkiem
2. po ok. 15 minutach gotuje całość, aż do zgęstnienia
1/2 banana miksuje z mlekiem i siemieniem
3. zmiksowaną mieszankę wlewam do gotujących się owsiaków i czekam aż się zagotuje
4. do gotującej mikstury dodaje masło orzechowe; czekam do 'pierwszych bąbelków' i zdejmuje z ognia
5. dekoracja według uznania (u mnie: 1/2 banana w plasterki, kakao i migdały)
6. Smacznego ;-)

Źródło -
Dietowisko
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.