sobota, 21 maja 2011

Owsianka rabarbarowo-jabłkowa na mleku owsianym


Składniki (1 porcja):

1/2 szklanki płatków owsianych
200ml mleka owsianego
łodyga rabarbaru
1/2 małego jabłuszka
1/2 łyżeczki miodu
szczypta rodzynek
łyżeczka wiórków kokosowych
kilka orzechów laskowych

Wykonanie:

W emaliowanym rondelku zagotowujemy mleko owsiane. Wsypujemy płatki, mieszamy, następnie dodajemy umytą i oczyszczoną, pokrojoną na kawałki łodygę rabarbaru. Ponownie mieszamy i zmniejszamy gaz. Gotujemy ok.5 minut od czasu do czasu mieszając, aż owsianka zgęstnieje, a rabarbar zmięknie.
W tym czasie umytą połowę jabłuszka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Gdy owsianka będzie już gotowa, wyłączamy gaz. Dodajemy miód i starte jabłko, mieszamy dokładnie i przelewamy do miseczki. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi, rodzynkami, ewentualnie kawałeczkami jabłka, jak na zdjęciu.
Smacznego!

Źródło -
Kulinarne Igraszki

1 komentarz:

  1. chyba wypróbuję jutro na śniadanie :)
    akurat mam rabarbar pod ręką.
    ;)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...