niedziela, 15 maja 2011

Owsianka waniliowa z mascarpone


Składniki (1 porcja):

1/2 szklanki płatków owsianych
200ml mleka
1/2 laski wanilii
1/2-3/4 łyżeczki miodu
łyżeczka mascarpone
garstka rodzynek
porządna szczypta płatków migdałowych

Wykonanie:

Połówkę laski wanilii przekrawamy wzdłuż. Do emaliowanego rondelka wlewamy mleko, wrzucamy do niego wydłubane ziarenka wanilii z laski oraz pustą laskę. Zagotowujemy. dodajemy płatki owsiane, mieszamy, zmniejszamy gaz. Gotujemy ok.5 minut, aż płatki zmiękną, a owsianka zgęstnieje. Wyłączamy gaz, wyjmujemy pustą laskę wanilii. Dodajemy miód, mieszamy, wlewamy do miseczki owsiankę. Wykładamy łyżeczkę mascarpone na wierzch, zanurzamy łyżeczką w gorącej owsiance pozwalając, by nieco się roztopił i delikatnie, nierównomiernie rozprowadzamy po zupie mlecznej. Posypujemy rodzynkami i płatkami migdałowymi (ja wcześniej podprażyłam je na suchej patelni, aby bardziej chrupały).
Smacznego!

Źródło - Kulinarne Igraszki

1 komentarz:

  1. Zdrowe i, dzięki dodatkowi mascarpone, bardzo pożywne. To dobrze, że pokazujesz, jak można odmienić owsiankę - stare, dobre, zapomniane i niedoceniane śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...