18 lipca 2011

Owsiana granola jabłkowa


Składniki (słój 1l):

1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki otrębów orkiszowych (lub innych)
1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1/4 szklanki orzechów laskowych, posiekanych
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki sezamu
odrobinka soli
cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon
2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
2 łyżki oleju lub oliwy
1 duże jabłko, starte (nie obierałam)
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki suszonej żurawiny

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170°C.
Wszystkie suche składniki wymieszać. Olej połączyć z miodem i startym jabłkiem. Dokładnie wymieszać wszystko razem i przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę.
Piec około 1 godziny do zrumienienia i wyschnięcia składników. W czasie pieczenia kilkakrotnie przemieszać.
Wyłączyć piec, dodać rodzynki i żurawinę, wymieszać i zostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym piekarniku.

Źródło - Makaron i Rodzynka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.