poniedziałek, 18 lipca 2011

Owsiana kasza na mleku z borówkami i musem truskawkowym


Składniki (1 porcja):

5 łyżek kaszy owsianej
15 łyżek mleka
szczypta soli
łyżeczka mascarpone
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1-2 łyżki musu truskawkowego (używam domowego, mrożonego w porcjach)
ok.100g borówki amerykańskiej
garstka siekanych migdałów ze skórką

Wykonanie:

Kaszę płuczemy dokładnie. Gotujemy na mleku ze szczyptą soli w podwójnych garnkach do gotowania na parze do miękkości. Przy takiej ilości mleka kasza nie wchłonie wszystkiego- jeżeli chcecie zjeść kaszę na gęsto, zmniejszcie ilość mleka do ok. 2-2 i 1/2 łyżki mleka na łyżkę kaszy.
W międzyczasie prażymy na suchej patelni siekane migdały.
Do ugotowanej kaszy dodajemy mascarpone, mieszamy dokładnie (serek pięknie się rozpuści i rozprowadzi po kaszy). Wykładamy kaszę do miseczki, polewamy syropem z agawy, musem truskawkowym, układamy na wierzchu borówki i prażone migdały.
Smacznego!

Źródło - Kulinarne Igraszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...