9 lipca 2011

Owsiane muffinki z rodzynkami

Składniki (ok.12 sztuk):

250g mąki
85g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
0,5-1 łyżeczka cynamonu (zależy jak mocno go lubimy)
pół łyżeczki soli
85g rodzynek
2 jajka, roztrzepane
210ml mleka
75ml oleju
70g brązowego cukru demerara

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200ºC.
W sporej misce wymieszać mąkę z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem, solą i rodzynkami.
W drugiej, większej misce wymieszać trzepaczką jajko, olej, mleko i miód.
Przesypać suche składniki do mokrych. Wymieszać z grubsza - mogą pozostać małe grudki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ponakładać starannie do nich ciasto małą łyżeczką.
Piec przez około 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy muffiny są gotowe. Wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Smacznego!
J.

Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.