piątek, 8 lipca 2011

Owsiane muffiny banananowo-rabarbarowe

Składniki (ok.12 sztuk):

2 białka jajek
2/3 szklanki mleka
60ml oleju
2 szklanki płatków owsianych
100g cukru
1 duży banan
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
150g rabarbaru

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Foremki do muffinów wysmarować lub wyłożyć papilotkami. Płatki owsiane dokładnie zmiksować na mąkę. Banana również zmiksować blenderem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
W dużej misce ubić białka z połową cukru. Dodać mleko i olej. Dodać pozostałe składniki:
połowę cukru, płatki owsiane, mus bananowy, sól, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową. Miksować aż wszystko się dobrze połączy. Dodać rabarbar.
Przelać ciasto do foremek od muffinek, wypełniając praktycznie po brzegi. Piec 20-25 minut, lub aż muffiny będą złoto-brązowe. Od razu wyjąć z foremek i studzić na kratce.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...