9 lipca 2011

Owsiane muffiny kakaowe


Składniki (ok. 12 sztuk):

1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki płatków owsianych
3 łyżki kakao
50g roztopionego masła
pół szklanki mleka
150g jogurtu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
30g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

W jednej misce połączyć składniki suche (mąka, płatki, proszek, kakao, cukier, sól, drobinki czekolady), a w drugiej mokre (jajko, mleko, jogurt, masło). Następnie zmieszać zawartość obu naczyń (łyżką, mikser jest przy muffinach zbędny). Wypełnić ciastem wysmarowaną masłem i wysypaną mąką/bułką tartą formę do muffinek. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika. Wyjąć z blaszki i studzić na kratce. Można podawać z polewą (czekoladową oczywiście ;) ).

Smacznego!
P.

Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.