9 lipca 2011

Owsiane muffiny z płatkami kukurydzianymi

Składniki (ok.12 sztuk):

100g roztopionego masła
180g mąki
80g pokruszonych płatków kukurydzianych
40g płatków owsianych
20g granulowanych otrębów
30g czekolady
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
jajko
100g cukru
opakowanie cukru waniliowego
* 250g maślanki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
W sporej misce wymieszać mąkę z płatkami kukurydzianymi, owsianymi, otrębami, proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem, sodą i solą.
W drugiej misce utrzeć jajko z cukrem, dodać masło i maślankę.
Połączyć zawartość obu misek (wymieszać łyżką).
Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papilotkami. Wypełnić foremkę ciastem.
Piec przez około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Smacznego!
P.


Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.