9 lipca 2011

Owsiane scones żurawinowe


Składniki (ok.8 sztuk):

1 i 3/4 szklanki (245g) mąki pszennej
pół szklanki (100g) białego cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
3/4 szklanki (60g) płatków owsianych
pół szklanki (60g) suszonej żurawiny (rodzynek, jagód lub wiśni)
skórka z jednej cytryny lub pomarańczy
2/3 szklanki maślanki

Do posmarowania:

1 dużej jajko
1 łyżka mleka lub śmietanki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier i tak, jak robiąc kruszonkę, wymieszać dokładnie (za pomocą dwóch noży lub opuszkami palców), aż ciasto będzie przypominać ową kruszonkę. Dodać płatki owsiane, suszone owoce i skórkę. Dokładnie wymieszać. Dodać maślankę (dać więcej, jeśli trzeba) i mieszać aż ciasto dokładnie się połączy.
Przenieść na lekko wysypaną mąką powierzchnię. Pougniatać ciasto cztery lub pięć razy i następnie rozwałkować (lub rozgnieść) na okrąg o średnicy około 18 cm i grubość około 3,5cm.. (Ja wolę większe i niższe bułki, więc u mnie placek był cieńszy.) Pokroić koło na 8 trójkątnych części. Przenieść scones na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozbełtać jajko i dodać do niego łyżkę mleka lub śmietanki. Posmarować tą mieszaniną wierzchy scones.
Piec przez 15-18 minut lub do momentu, gdy będą lekko brązowe, a włożony do środka patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę, tam studzić. Oczywiście można jeść jeszcze ciepłe - takie są najlepsze.

Smacznego!
J.
Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.