18 lipca 2011

Owsianka budyniowa z kiwi i grejpfrutem


Składniki:

1/3 szklanki płatków owsianych
ok.280ml mleka
2 łyżki niesłodzonego budyniu śmietankowego (niezbyt płaskie, z małym czubem)
1 i 1/2 łyżeczki ciemnego miodu
łyżeczka maku
kiwi
1/2 małego grejpfruta
szczypta wiórków kokosowych

Wykonanie:

Odmierzyć odpowiednią ilość mleka. W szklance umieścić budyń, dolać do niego odrobinę mleka i rozrobić dokładnie. Resztę mleka wlać do emaliowanego rondelka i zagotować. Wsypać płatki, zamieszać, zmniejszyć gaz i gotować ok. 4-5 minut. Zdjąć na chwilę owsiankę z gazu i powoli dolewać budyń cały czas szybko mieszając. Ponownie wstawić na gaz i jeszcze chwilę gotować nie przerywając mieszania. w razie zbyt gęstej konsystencji podlać wody lub mleka. Wyłączyć gaz, dodać do owsianki miód i mak, wymieszać. Przelać do miseczki. Na wierzchu ułożyć miąższ z połowy grejpfruta i plasterki kiwi, oprószyć wszystko wiórkami kokosowymi i zjeść ze smakiem.

Źródło - Kulinarne Igraszki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.