18 lipca 2011

Owsianka korzenna z marchewką


Składniki (1 porcja):

1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
250ml mleka sojowego
1 średnia marchew
3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
6 suszonych daktyli
4 połówki orzecha włoskiego
kilka orzechów laskowych
ewentualnie ulubiony syrop słodzący (ja nie musiałam słodzić, ponieważ użyłam mleka sojowego i przyprawy do piernika z niewielkim dodatkiem cukru)

Wykonanie:

Marchew obieramy, myjemy, trzemy na grubych oczkach. Daktyle kroimy w krążki.
W emaliowanym rondelku zagotowujemy mleko sojowe, wsypujemy płatki owsiane, mieszamy i zmniejszamy gaz. Gotujemy ok.5 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy imbir, kardamon, przyprawę do piernika, mieszamy. Zdejmujemy z gazu, mieszamy z większością kawałków daktyli i większością marchewki. Nakładamy do miseczki, ozdabiamy z wierzchu resztą tartej marchwi, daktyli, orzechami laskowymi i pokruszonymi włoskimi. Jeżeli używamy niesłodzonego mleka sojowego i przyprawy do piernika, możemy z wierzchu polać np. odrobiną syropu z agawy lub dodać go bezpośrednio do owsianki razem z marchewką i daktylami.

Smacznego!

Źródło - Kulinarne Igraszki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.