18 lipca 2011

Owsianka wieloziarnista

Składniki:

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub pszennych)
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 szklanki płatków żytnich
2 łyżki zarodków pszennych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka poppingu z amarantusa
1 łyżka płatków ryżowych
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka otrąb orkiszowych
1 łyżka otrąb żytnich
1 łyżka otrąb owsianych

Wykonanie:

Wszystko wymieszać - brałam łyżki z "czubem". Przechowywać w szczelnym pojemniku lub słoiku.
Aby przyrządzić owsiankę wystarczy ugotować odpowiednią ilość płatków według ulubionego sposobu. Ja tak jak przy zwykłej owsiance zalewam je poprzedniego dnia mlekiem w proporcjach 1/2 szklanki miksu na 1 szklankę mleka. Rano zagotowuję i podaję z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdza się też zalanie na noc niewielką ilością wody, a rano wymieszanie z jogurtem i dodatkami.

Źródło - Makaron i Rodzynka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.