8 lipca 2011

Żytnio-owsiane ciasteczka w czekoladzie


Składniki:

120g masła, miękkiego
70g brązowego cukru
1 jajko
140g mąki żytniej
100g płatków owsianych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150g czekolady (u mnie gorzka do gotowania)
łyżka oleju (u mnie z pestek winogron, może być słonecznikowy)

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. (2-3 minuty) Dodać jajko i dokładnie zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać ze sobą mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Wsypać suche składniki do mikrych, starannie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (1,5-2cm) i układać je na blaszce w średnich odstępach. (Ciasteczka mocno nie urosną.) Kulki lekko spłaszczyć łyżką.
Blachę włożyć do piekarnika (na środkową wysokość). Ciasteczka piec przez około 15 minut, do momentu kiedy zaczną się brązowić. (Pamiętajmy, że ciasteczka żytnie są ciemniejsze od normalnych same z siebie.) Wyjąć z piekarnika. Odczekać około minuty, po czym przełożyć ciasteczka na kratkę i tam pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lub w mikrofali. Dodać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać.
Ostudzone ciasteczka maczać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.