23 września 2011

Owsiane batoniki czekoladowo-orzeszkowe


Składniki (blaszka 30x15cm / ok.12 małych batoników):

tabliczka gorzkiej czekolady (pewnie można użyć mlecznej, ale według mnie byłyby 
za słodkie)
szklanka płatków owsianych (błyskawicznych)
3/4 szklanki solonych orzeszków ziemnych (jeśli mamy niesolone - dodać pół 
łyżeczki soli)
3 łyżki miodu
4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Orzeszki niezbyt drobno pokruszyć (pozostawiając część w całości - do ozdobienia wierzchu) - najlepiej umieścić je w woreczku i porozbijać tłuczkiem do mięsa.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Rozpuścić w niej (na wolnym ogniu) pokruszoną na kostki czekoladę. Dodać miód. Dodać płatki owsiane i orzeszki. Zdjąć z ognia, bardzo dobrze wymieszać (jeśli masa jest za gęsta można dodać 2-3 łyżki wody, by lepiej się mieszało).
Gotową masę wyłożyć do płaskiego naczynia (ja użyłam jednorazowej tacki grillowej - potem można ją rozciąć i łatwo wyjąć batoniki). Na wierzchu ułożyć pozostawione orzeszki. Odstawić, by masa przestygła. Następnie wstawić na przynajmniej 2-3h do zamrażalnika.
Utwardzoną masę pokroić na batoniki - wielkość według upodobania. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu - przechowywać w lodówce, bo w cieple się rozpływają.

Smacznego!
P.
Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.