23 września 2011

Gruszki pieczone z owsianą kruszonką


Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1/3 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
50 g masła, rozpuszczonego + odrobina do posmarowania
2 łyżki rodzynek
4 gruszki
miód i jogurt na wierzch

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wymieszaj ze sobą płatki, brązowy cukier i cynamon. Dodaj masło i rodzynki. Przepołów gruszki, starając się nie uszkodzić skórki. Wytnij ogryzek małą łyżeczką. Umieść gruszki w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu. Lekko posmaruj masłem. Wyłóż owsianą kruszonkę na gruszki, przyciskając, żeby nie spadła. Można też położyć trochę obok gruszki.
Piecz przez około 20-25 minut, aż gruszki będą miękkie, a płatki zbrązowieją. Wyjmij z piekarnika, polej ciepłe gruszki miodem i podawaj z jogurtem.

Smacznego!
J.

Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.