23 września 2011

Owsiana krajanka z malinami i słonecznikiem

Składniki (blaszka 22x25cm):

200g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g + 50g płatków owsianych górskich
250g miękkiego masła
140g jasnego cukru trzcinowego demerara
skórka otarta z 1 cytryny
100g ziaren słonecznika
250g malin

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
W naczyniu wymieszać mąkę, 200g płatków i masło, wyrabiając palcami jak na kruszonkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i 3/4 ziaren słonecznika. Powinno powstać ciasto klejące, przypominające kruszonkę.
Ciastem wyłożyć spód wyłożonej papierem blachy. Mocno docisnąć. Na nie wyłożyć równomiernie maliny. Następnie posypać pozostałymi ziarnami słonecznika i 50g płatków owsianych.
Piec przez 35-40 minut. Wyjąć, odczekać kilka minut i pokroić ciasto na 12 części (kiedy będzie jeszcze ciepłe).

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.