23 września 2011

Owsiane muffiny bananowe

Składniki (12 sztuk):

1 i 1/2 szklanki maki pszennej
2/3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki jogurtu
50ml oleju roślinnego
1 duże jajko
3 bardzo dojrzałe banany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do 185 stopni Celsjusza. Wysmarować oliwą lub wyłożyć papilotkami formę do muffinów.
Rozgnieść dwa banany na puree. Trzeciego banana pokroić na 12 plasterków.
Do miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz płatki owsiane i cynamon. W drugiej misce wymieszać jogurt z olejem, jajkiem i esencja waniliową. Dodać puree bananowe i wymieszać.
Dodać „mokre” składniki do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie.
Napełnić ciastem foremki do muffinów. Na wierzchu każdej porcji ciasta ułożyć plasterek banana.
Piec około 25 minut, aż muffiny będą złotobrązowe, a patyczek wbity w babeczkę wyjdzie czysty, bez przyczepionych mokrych kruszynek.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Wyjąć babeczki z formy i ostudzić na kratce.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.