23 września 2011

Owsiane muffiny z konfiturą truskawkową

Składniki (12 sztuk):

150g mąki
100g płatków owsianych (około szklanki)
1 jajko, roztrzepane
125g stopionego masła
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
125g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
300g kwaśnej śmietany
konfitura z truskawek (mi wyszło pół słoiczka)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej, aby podczas przygotowywania miały temperaturę pokojową. Masło stopić i ostudzić, jajko rozbełtać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem.
W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, płatki owsiane i sól, na koniec dodać cukry. W drugiej misce wymieszać jajko, śmietanę i masło.
Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać tak, aby wszystkie składniki były wilgotne. Mogą powstać grudki.
Nałożyć do foremek połowę ciasta. Następnie nałożyć po czubatej łyżeczce konfitur. Przykryć resztą ciasta.
Piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 3 minuty, po czym studzić na kratce. Można jeść jeszcze ciepłe.

Smacznego!
J.

Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.