sobota, 24 września 2011

Owsianka zapieczona z wieśniakiem, jabłkami i cynamonem


Składniki (1 porcja):

4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów
serek wiejski 250g
słodkie jabłka ok.300g obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi
cynamon

Wykonanie:

Wieczorem zalać płatki i otręby wrzątkiem (ok.150ml), przykryć i zostawić na noc, aby namiękły. Rano zetrzeć jabłka na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć. To samo zrobić z serkiem. Jabłka wymieszać z cynamonem. Połowę płatków połączyć z częścią serka. W misce (która nadaje się do pieczenia) ułożyć kolejno: jabłka, serek z płatkami, jabłka, resztę płatków i serka wiejskiego. Po wierzchu można jeszcze posypać cynamonem. Piec w piekarniku w niewielkiej temperaturze ok.30min.
Jeść najlepiej na ciepło :)

Źródło -
Owsiankowe Inspiracje

3 komentarze:

  1. fajny pomysł. pewnie można się tym zdrowo najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam ją, bardzo smaczna, ale na przyszłość płatki będę tylko parzyć wrzątkiem, a nie moczyć, bo zrobiła mi się papka :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Przez chwilę musiałam się zastanowić z jakim wieśniakiem;) Bardzo fajny pomysł na bloga, przypomniałaś mi o płatkach owsianych.A ten przepis wypróbuje na pewno, bo już od jakiegoś czasu chodzi za mną ryż zapiekany z jabłkami to zamiast ryży będą płatki:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...