24 września 2011

Owsianka zapiekana z kaszą manną


Składniki:

5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki otrębów
niecała szklanka (czyli ok.230ml) mleka
30g kaszy manny
duża garść rodzynek
20g płatków migdałów
brązowy cukier - ile się sypnie
cynamon
kardamon
imbir
goździk

Wykonanie:

Dzień wcześniej wieczorem zalać wrzątkiem płatki i otręby, przykryć i zostawić na noc do nasiąknięcia. Rano zagotować z nimi mleko, nieco rozdrobnione rodzynki, po szczypcie kardamonu i imbiru, bardzo dużej szczypcie cynamonu i goździkiem. Wsypać kaszę mannę i często mieszając, gotować, aż zrobi się bardzo gęsta. Wyjąć goździk. Pół przełożyć do miski, posypać częścią płatków, a potem drugie pół, posypać cukrem i reszta migdałów. Włożyć do piekarnika na ok. 30min pod niewielką temperaturą, aż wierzch się zapiecze. Po wyjęciu należy odczekać, aby trochę przestygła.

Źródło - Owsiankowe Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.