niedziela, 18 września 2011

Owsiankowe inspiracje cz.VIII

UWAGI odautorskie

Do większości owsianek przygotowuję tzw. bazę owsiankową, składa się ona z:
- 3 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (zalanych wodą mineralna na noc) lub górskich;
- 1 łyżki otrębów owsianych;
- 1 łyżki otrębów żytnich;
- 1 łyżki zarodków pszennych lub otrębów pszennych;
- 1 łyżki siemienia lnianego w ziarnach.


Bakaliowo-bananowa z czekoladą

[baza owsiankowa, jeden średni banan pokrojony w plasterki, łyżka rodzynek, orzechy: migdały, laskowe i włoskie, kosteczka gorzkiej czekolady.]

Bakaliowa z miodowym sercem

[3 płaskie łyżki owsianki, zalane wodą mineralną na noc, mój otrębowy miks (łyżka otrębów owsianych, łyżka otrębów żytnich i łyżka zarodków pszennych), łyżka siemienia lnianego w ziarnach, uprzednio zagotowanego w szklance wody, łyżka rodzynek, które również zostawiłam na noc by napęczniały, orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzech włoski i najważniejszy element: łyżeczka miodu lipowego.]

Bananowa z bakaliami i kinder country

[baza owsiankowa + średni banan, 6 orzechów laskowych, łyżka rodzynek, pół batonika kinder country.]

Bananowa z nutellą i orzechami laskowymi

[baza owsiankowa + średni banan, łyżeczka nutelli, 6 orzechów laskowych.]

Bananowo-kokosowa z sercem migdałowym i bounty

[baza owsiankowa + średni banan pokrojony w plasterki, łyżka rodzynek (zalałam wodą na noc, żeby spęczniały), 3 migdały i pół łyżki płatków migdałowych, wiórki kokosowe do poprószenia, mały pokrojony batonik Bounty.]

Budyniowo-czekoladowa z bananem w czekoladzie

[cztery czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych, zagotowane w szklance mleka, półtorej łyżki cukru, czubata łyżka budyniu czekoladowego, rozpuszczonego w 1/2 szklance mleka, banan pokrojony w plasterki, 4 kosteczki gorzkiej, wedlowskiej czekolady, czekoladowe chrupki śniadaniowe do dekoracji.]

Budyniowo-śmietankowa z jabłkiem i cynamonem

[cztery czubate łyżki płatków owsianych zagotowanych w szklance mleka, półtorej łyżki cukru, duża czubata łyżka budyniu śmietankowego, jabłko pokrojone w kosteczkę i obtoczone cynamonem.]

Budyniowo-śmietankowa z kiwi i czekoladą

[cztery czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych, zagotowane w szklance mleka, półtorej łyżki cukru, łyżka budyniu śmietankowego, uprzednio rozpuszczonego, 1/2 szklanki mleka, kiwi obrane i pokrojone w "kwiatuszki", gorzka czekolada (70% Wawel).]

Bananowo-śliwkowa z orzechami nerkowca

[baza owsiankowa + duży banan, 2 duże śliwki, 12 orzechów nerkowca, 2 kosteczki gorzkiej, wedlowskiej czekolady.

Budyniowo-śmietankowa z ananasem, kiwi i bananem

[4 czubate łyżki płatków owsianych górskich, zagotowanych w szklance mleka, czubata łyżka budyniu śmietankowego, rozpuszczonego w 1/2 szklance mleka i wlanego pod koniec gotowania owsianki, 2 plastry ananasa (jeden pokrojony w kosteczkę w środku), średnie kiwi (pół pokrojone w środku), pół banana (proponuję dodać więcej banana i mniej kiwi będzie smaczniej).]

Bananowo-kokosowa z nektarynką

[baza owsiankowa + średni banan, nektarynka, łyżka wiórek kokosowych.]

Ananasowo-kokosowa z bananem

[baza owsiankowa + pół dużego banana, dwa plastry ananasa pokrojone w kwiatuszki, łyżka wiórek kokosowych.]

Kawowo-kokosowa z bananem, musem rumowym i czekoladą

[baza owsiankowa + pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżeczka kakao, łyżka wiórek kokosowych, mus z ubitego białka i dodanych, pod koniec miksowania, 2 łyżeczek cappuccino o smaku rumowym, mały banan, kostka czekolady Lindt z chili.]

Ananasowo-cytrynowa z migadałam i żurawiną oblana miodem

[baza owsiankowa + 2 plastry ananasa (jeden pokrojony w kosteczkę w środku), plaster cytryny, 12 migdałów, łyżka żurawiny, łyżeczka miodu lipowego.]

Bakaliowa z Lu GO!

[baza owsiankowa + suszone owoce (łyżka żurawiny i łyżka napęczniałych rodzynek), orzechy (6 migdałów, 6 laskowych), ciasteczko Lu GO! (w tej owsiance znalazło się 4 zboża i mleko).]

Bananowo-kakaowa z orzechami laskowymi i maltesers

[baza owsiankowa + pokrojony banan, który znalazł się w środku, łyżeczka kakao niskotłuszczowego, 12 orzechów laskowych 6 maltesersów.]

Ananasowo-malinowa ze śliwką i orzechami laskowymi

[baza owsiankowa + 2 plastry ananasa, duża śliwka, 3 garści czerwonych i żółtych malin, 6 orzechów laskowych.]

Kawowo-czekoladowa z mieszanką orzechów i musem cappuccino

[baza owsiankowa + łyżeczka kawy rozpuszczalnej, kostka gorzkiej czekolady Lindt z chili, mus cappuccino (ubite białko jajka z dwoma łyżeczkami cappuccino o smaku ajerkoniaku), mieszanka orzechów: 6 migdałów, 6 laskowych, 6 nerkowca, 2 włoskie.]

Bananowa z musem cytrynowym, kiwi i żurawiną

[baza owsiankowa, banan, kiwi, łyżka żurawiny, mus cytrynowy z ubitego białka i soku z cytryny.]

Ananasowo-pomarańczowa z papają i cytryną poprószona chili

[baza owsiankowa + 2 plastry ananasa, czerwona pomarańcza, 2 łyżki kandyzowanej papai, skórka pomarańczy, sok z plasterka cytryny, chili i cynamon.]

Źródło - Cynamonowe Podniebienie

4 komentarze:

  1. Owsiana rozpusta <3 Za to własnie uwielbiam owsiankę - można w nią wkomponować niemal wszystko.

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. O raju, ale to jest wszystko boskie! Lecę na tego bloga :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda, że? - I ja 'wklepując' tego posta zaraz nabrałam owsiankowego apetytu :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile pyszności! Nie wiem na co mam patrzeć, bo każda kolejna kusi mnie coraz bardziej;)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...