18 września 2011

Owsiankowe inspiracje cz.VII

Uwagi odautorskie

Do większości owsianek przygotowuję tzw. bazę owsiankową, składa się ona z:
- 3 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (zalanych wodą mineralna na noc) lub górskich;
- 1 łyżki otrębów owsianych;
- 1 łyżki otrębów żytnich;
- 1 łyżki zarodków pszennych lub otrębów pszennych;
- 1 łyżki siemienia lnianego w ziarnach.


Bakaliowa

[baza owsiankowa + orzechy: migdały, laskowe i włoskie (dokładnie daje ich po 4-5 z każdego rodzaju), łyżka rodzynek, 3 suszone śliwki.

Budyniowo-śmietankowa z płatkami cookie crisp i czekoladą

[4 czubate łyżki płatków owsianych, zagotowane w szklance mleka, dwie płaskie łyżki cukru, czubata łyżka budyniu śmietankowego do smaku, rozpuszczona w 1/2 szklance mleka (dodajemy pod koniec gotowania owsianki), 3 kostki gorzkiej czekolady Wedel, płatki cookie crisp.]

Budyniowo-waniliowa z pomarańczą i borówkami

[cztery czubate łyżki płatków owsianych górskich, zagotowanych w szklance mleka, półtorej łyżki cukru, czubata łyżka budyniu waniliowego, uprzednio rozpuszczonego 1/2 szklance mleka, duża pomarańcza częściowo znalazła się w środku i parę plasterków do dekoracji, garść borówek.]

Gruszkowa z kaszą manną i syropem malinowym

[5 płaskich łyżek płatków owsianych górskich, zagotowanych w szklance mleka, łyżka cukru, 3 płaskie łyżki kaszy manny zmieszanej z 1/2 szklanki mleka i wlanej pod koniec gotowania, duża gruszka (pokrojona w kosteczkę w środku), syrop z malin z malinami.]

Gruszkowo-borówkowa z bakaliami

[baza owsiankowa + średnia gruszka (drobno pokrojona w kosteczkę w środku i reszta do dekoracji), łyżka rodzynek, garść orzechów nerkowca, garść borówek.]

Gruszkowo-śliwkowa oblana miodem

[baza owsiankowa + gruszka, 4 śliwki węgierki, czubata łyżeczka miodu lipowego.]

Malinowa z borówkowo-miodowym sercem

[baza owsiankowa + 3 garści malin, jeżyny i borówki, serek wiejski lekki (75g), łyżeczka miodu lipowego.]

Miodowo-cytrynowa z bakaliami

[baza owsiankowa + łyżeczka miodu lipowego, łyżka rodzynek, orzechy: laskowe, włoskie i migdały, skórka z cytryny i sok z cytryny.]

Piernikowo-marchewkowa z miodowym sercem

[baza owsiankowa, marchewka (30g, starta na małych oczkach tarki), 3 orzechy włoskie, łyżeczka miodu lipowego, przyprawa do piernika, cynamon.]

Piernikowo-pomarańczowa z czekoladą

[baza owsiankowa + średnia pomarańcza, 6 orzechów laskowych, kostka gorzkiej czekolady Wawel (90%), przyprawa do piernika, trochę skórki pomarańczy do smaku.]

Piernikowo-śliwkowa z czekoladą

[baza owsiankowa + 2 świeże śliwki, 3 suszone śliwki (zalałam wodą mineralną na noc, żeby spęczniały), 3 orzechy włoskie, przyprawa piernikowa, 2 kosteczki gorzkiej, wedlowskiej czekolady.]

Pomarańczowo-kokosowa z bounty

[baza owsiankowa + duża czerwona pomarańcza, łyżka wiórek kokosowych, pokrojony batonik Bounty i trochę skórki pomarańczy.]

Pomarańczowo-kokosowa z nektarynką

[baza owsiankowa + duża nektarynka (ok. 200g), duża czerwona pomarańcza, łyżka wiórek kokosowych.]

Pomarańczowo-czekoladowa

[baza owsiankowa + pół pomarańczy pokrojonej w kosteczkę, dwie kostki gorzkiej, wedlowskiej czekolady.]

Truskawkowo-migdałowa z jogurtem i czekoladą

[baza owsiankowa + garść truskawek, łyżka migdałów, 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, 2 kostki gorzkiej, wedlowskiej czekolady.]

Z owocami leśnymi i czekoladą

[3 płaskie łyżki owsianki, zalane wodą mineralną na noc, mój otrębowy miks (łyżka otrębów owsianych, łyżka otrębów żytnich i łyżka zarodków pszennych), łyżka siemienia lnianego w ziarnach, uprzednio zagotowanego w szklance wody, garść jeżyn i garść malin, dwie kostki gorzkiej, wedlowskiej czekolady.]

Z owocami leśnymi, orzechami i śliwką

[baza owsiankowa + garść malin i garść jeżyn, duża soczysta śliwka, orzechy (włoskie, migdały, laskowe).]

Wiejska z kinder country

[baza owsiankowa + serek wiejski lekki (75g), łyżka rodzynek, orzechy: laskowe, migdały, włoskie, batonik kinder country.]

Winogronowa z borówkowo-malinowym sercem

[baza owsiankowa + 2 garści malin, 3 garści borówek (to co widać, to tylko do dekoracji, większa część znajduje się w środku), duużo winogron. ;)]

Winogrnowo-truskawkowa z rodzynkami i nektarynką

[baza owsiankowa + garść truskawek, garść winogron, łyżka rodzynek, średnia nektarynka, która znalazła się w środku. ;)]

Źródło - Cynamonowe Podniebienie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.