21 października 2011

Z owsianką bułeczki pszenne-drożdżowe

Składniki:

300g mąki pszennej
150g ugotowanej owsianki (owsianka powinna być gęsta, u mnie na mleku)
100g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki melasy (u mnie Golden 
Syrup)
30g miękkiego masła
20g świeżych drożdży

Wykonanie:

Drożdże łączymy z cukrem i melasą. Następnie mieszamy z wodą i stopniowo dodajemy pozostałe składniki, zagniatając elastyczne, gładkie i miękkie ciasto. Ja użyłam miksera.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na godzinę.
Następnie formujemy bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Spryskujemy delikatnie oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st C.
Wstawiamy wyrośnięte bułeczki, ścianki piekarnika spryskujemy wodą i pieczemy ok. 10 minut (ten czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu w zależności od wielkości bułeczek).
Po upieczeniu bułeczki spryskujemy wodą i studzimy na kuchennej kratce.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.