wtorek, 25 października 2011

Ciasteczka digestive razowe z owsianymi płatkami


Składniki (na ok.75 sztuk):

300g mąki żytniej razowej
100g mąki pszennej typ 450
50g zarodków pszennych
100g płatków owsianych
niepełna łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru trzcinowego
200g masła
6-8 łyżek mleka

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, które siekamy razem z suchą mieszanką, podlewamy mlekiem i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką i wałkujemy dość cienko (ale bez przesady). Wykrawamy dowolne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zakręconym słoiczku lub puszce.


Źródło - Kulinarne Igraszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...