wtorek, 25 października 2011

Owsiana granola dyniowa


Składniki:

1 i 1/2 szklanki płatków zbożowych (u mnie owsiane i żytnie)
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki orzechów laskowych
3 łyżki pestek dyni
imbir, cynamon, kardamon, mielone goździki, gałka muszkatołowa
szczypta soli
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju
1/2 szklanki puree z dyni
kilka kropli soku z cytryny
2 garstki rodzynek

Wykonanie:

W misce mieszamy płatki, orzechy i pestki. Dodajemy sporą szczyptę imbiru, gałki, kilka takich szczypt mielonych goździków i nieco bardziej obficie doprawiamy cynamonem i kardamonem. Lekko solimy i wlewamy olej, syrop z agawy i puree z dyni. Mieszamy dokładnie, aby suche składniki były dokładnie oblepione mokrymi. Wykładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach przez około godzinę do wysuszenia i zrumienienia mieszanki. W międzyczasie mieszamy widelcem co 15 minut (lub częściej, jeśli wolicie mniejsze kawałki w granoli). Po wyłączeniu piekarnika dodajemy rodzynki, mieszamy. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zakręconym słoiczku.
Smacznego!


Źródło - Kulinarne Igraszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...