25 października 2011

Owsiana granola kawowo-migdałowa


Składniki:

1 i 1/4 szklanki płatków zbożowych (u mnie owsiane i żytnie)
1 szklanka płatków migdałowych
3 łyżki delikatnej kawy rozpuszczalnej w miałkim proszku (Nescafe Sensazione Creme) lub dobrej jakości cappuccino
szczypta soli
odrobina kardamonu i cynamonu
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju
1/3 szklanki zaparzonej kawy (mocnej, sypanej)

Wykonanie:

W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i mieszamy dokładnie (kawę przecedzamy przez gęste sitko). Suche składniki powinny być dokładnie oblepione mokrymi. Układamy mieszankę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach przez ok. godzinę do wyschnięcia i zrumienienia granoli. W międzyczasie mieszamy płatki widelcem co jakieś 15 minut (lub częściej, jeśli wolicie mniejsze kawałki w granoli). Po wystudzeniu umieszczamy w słoiczku i szczelnie zakręcamy.
Smacznego!

Źródło - Kulinarne Igraszki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.