25 października 2011

Owsiana granola pierniczkowo-makowa

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mieszanki płatków zbożowych (u mnie głównie owsiane z domieszką żytnich)
1/2 szklanki maku
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
2 łyżki ciemnego miodu lub 2-3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju
1/3 szklanki musu śliwkowego (użyłam domowego, ale może być taki dla dzieci typu Gerber)

Wykonanie:

Mieszamy w misce suche składniki, dodajemy mokre i mieszamy dokładnie. Suche składniki powinny być dokładnie oblepione mokrymi. Wykładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach przez ok. godzinę, mieszając widelcem co jakieś 15 minut (lub częściej, jeśli wolicie mniejsze kawałki w granoli). Mieszanka powinna być sucha i lekko zrumieniona. Po całkowitym ostygnięciu przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy.
Smacznego!

Źródło - Kulinarne Igraszki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.