sobota, 29 października 2011

Owsiana granola tropikalna

Składniki (na 4 litrowe słoiki):

4 szklanki płatków owsianych górskich
1 duży, mocno dojrzały banan, zmiksowany
1 jabłko starte na tarce
1/4 szklanki miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soli
2/3 szklanki wiórek kokosowych
2/3 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka suszonych moreli, pokrojonych
1 szklanka (około 150g) suszonych ananasów
1 opakowanie (150g) mieszanki hawajskiej (kokos, morele, żurawina, mango, papaja, rodzynki, ananas, banan)
pół szklanki siemienia lnianego, mielonego (np. zmiksowanego blenderem na proszek)
2/3 szklanki migdałów, pokrojonych
1 białko

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Dwie blachy (półki z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać ze sobą banana, jabłko, miód, olej i przyprawy, aż się dokładnie połączą. Dodać pozostałe składniki (oprócz białka) i mieszać dokładnie drewnianą łyżka. Mieszanina będzie sucha, ale wszystkie składniki powinny być trochę "pomoczone". Ubić białko mikserem na sztywną pianę i dodać do mieszaniny. Wszystko delikatnie wymieszać, aż białko się połączy ze składnikami.
Wysypać granolę na blaszki i równo rozłożyć. Piec około 30 minut, następnie wyjąć i część znajdującą się przy brzegach przesunąć na środek (po bokach granola szybciej się zapieka). Wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić na blachach. Przestudzone przełożyć do słoików (lub innych pojemników).

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...