piątek, 21 października 2011

Owsiane batoniki bananowo-bakaliowe

Składniki:

2 spore dojrzałe banany
tyle płatków owsianych żeby razem z bananami utworzyły zwartą masę (u nas były to 4 kopiaste łyżki)
łyżka miodu - tym razem pominęłyśmy
dowolne bakalie w dowolnej ilości:
u nas 2 łyżki wiórków kokosowych
po garstce orzechów włoskich, migdałów i rodzynek oraz suszonych śliwek
pasek gorzkiej czekolady, posiekany

Wykonanie:

Banany razem z miodem ugniatamy widelcem na papkę, zrobiłam to ja bo banan był jakiś oporny na małe rączki, i stopniowo dodajemy płatki. Kiedy masa jest zwarta dodajemy bakalie. Córcia podjadała troszkę ale garstki co i rusz napełniały się kolejnymi bakaliami, które trafiały do masy bananowej.
Masę bananowo-bakaliową wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 175 st.C na ok 20-25 minut (aż ciasto stanie się tak jakby zaskorupiałe).
Upieczone ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Możemy polać jakąś polewą lub zjeść ot tak po prostu jak to uczyniłyśmy z Córcią.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry

4 komentarze:

  1. wszystkie słodkie kupne batony zamieniłabym na takie owsiane domowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak długo i w ilu stopniach pieczemy? do tego formujemy batony czy na blaszke mase wylewamy? / nie spałam wczoraj do 2 przeglądając przepisy <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Joanna Kamińska -> przepis już uzupełniony ;P
    (o! To mamy nadzieję, że znalazła Pani w naszym skromnym przepiśniku Owsiankowiczów coś dla siebie? :])

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowicie wiele przepysznych przepisów! :)))))

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...