21 października 2011

Owsiane batoniki bananowo-bakaliowe

Składniki:

2 spore dojrzałe banany
tyle płatków owsianych żeby razem z bananami utworzyły zwartą masę (u nas były to 4 kopiaste łyżki)
łyżka miodu - tym razem pominęłyśmy
dowolne bakalie w dowolnej ilości:
u nas 2 łyżki wiórków kokosowych
po garstce orzechów włoskich, migdałów i rodzynek oraz suszonych śliwek
pasek gorzkiej czekolady, posiekany

Wykonanie:

Banany razem z miodem ugniatamy widelcem na papkę, zrobiłam to ja bo banan był jakiś oporny na małe rączki, i stopniowo dodajemy płatki. Kiedy masa jest zwarta dodajemy bakalie. Córcia podjadała troszkę ale garstki co i rusz napełniały się kolejnymi bakaliami, które trafiały do masy bananowej.
Masę bananowo-bakaliową wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 175 st.C na ok 20-25 minut (aż ciasto stanie się tak jakby zaskorupiałe).
Upieczone ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Możemy polać jakąś polewą lub zjeść ot tak po prostu jak to uczyniłyśmy z Córcią.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.