21 października 2011

Owsiane bułeczki irlandzkie

Składniki:

400g mąki pełnoziarnistej
100g płatków owsianych
2 łyżeczki soli morskiej w płatkach lub 1 zwykłej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
300ml porteru
150ml maślanki
4 łyżki oleju
4 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

W jednym naczyniu łączymy suche składniki, w drugim mokre. Wlewamy płynne składniki do suchych i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Po kilku chwilach masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe garście ciasta mniej więcej podobnej wielkości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220C przez około 15 minut.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.