29 października 2011

Owsiane ciasteczka bananowe

Składniki (na 30 dużych sztuk):

2 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie pół na pół górskie i błyskawiczne)
1 szklanka cukru (wychodzą mało słodkie, więc jeśli ktoś woli słodsze polecam dodać kilka łyżek więcej)
1 szklanka masła
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
5 małych dojrzałych bananów zmiksowanych na puree
1/2 szklanki groszków czekoladowych

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukier utrzeć z masłem i jajkami. Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, dokładnie mieszając mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przekładać łyżką na blaszkę formułując dowolny kształt ciastek. Piec 10-12 minut. Ciasteczka mogą wyglądać na niedopieczone, jednak po wystudzeniu na kratce są idealne - miękkie, lekko ciągnące.

Smacznego!
P.

Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.