25 października 2011

Owsiane ciasteczka kakaowe z bananowymi chipsami


Składniki:

150 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka kakao
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki chipsów bananowych połamanych na małe kawałki

Wykonanie:

Masło ucieramy na gładką masę, pod koniec ucierania wsypujemy cukier. Dodajemy jajko i miksujemy, następnie resztę składników i miksujemy wszystko razem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce i i spłaszczamy np. widelcem. Ciasteczka powinny być w sporych odległościach ponieważ sporo urosną (moje się trochę pozlepiały). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Pozostawiamy chwilę na blaszce, następnie przekładamy na metalową kratkę do wystygnięcia. Na początku ciasteczka są miękkie, ale po wystudzeniu bardzo chrupiące.
Smacznego:)


Źródło - During the Free Time
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.