25 października 2011

Owsiane ciasteczka zbożowe


Składniki:

>suche
1 szklanka płatków owsianych górskich (drobnych)
1 szklanka domowego musli
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka poppingu amarantusowego
1/2 szklanki całych migdałów ze skórką
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki pestek słonecznika
3 łyżki mielonego lnu
szczypta soli
cynamon, imbir
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao do posypki

>mokre
1 łyżka oleju
2 porządne łyżki masła orzechowego
1 duży, rozgnieciony banan
6 łyżek musu owocowego (użyłam śliwkowego, można zastąpić truskawkowym, jabłkowym, dodatkową papką z banana)
6 łyżek syropu z agawy (można dać więcej, jeśli lubicie słodkie)
ew. mleko roślinne do podlania

Wykonanie:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki oprócz proszku do pieczenia. W drugiej łączymy dokładnie mokre i dolewamy do suchych. Mieszamy wstępnie łyżką, a następnie zagniatamy. Ciasto będzie dosyć kleiste.Jeżeli bardzo ciężko się wyrabia podlewamy odrobinę mleka roślinnego. Odstawiamy na 5 minut. Wgniatamy proszek do pieczenia. Rękami formujemy małe kuleczki z ciasta i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Każde ciasteczko spłaszczamy dużym nożem lub łopatką. Posypujemy gorzkim kakao przesiewając przez sitko. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut (można 5 minut krócej, jeśli wolicie mniej przypieczone).
Smacznego!

Źródło - Kulinarne Igraszki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.