29 października 2011

Owsiane ciastka z żurawiną

Składniki (na 25-30 sztuk):

225g średnio zmielonych płatków owsianych (raz dostałam gotowe, innym razem posiekałam w malakserze) + trochę potrzebnych podczas wałkowania
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
25g suszonej żurawiny, drobno posiekanej
1 łyżka masła
150ml wody

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Do naczynia wsypać i wymieszać ze sobą zmielone płatki, sodę i sól. Dodać żurawinę, wymieszać.
W garnuszku podgrzać 150 ml wody i masło, aż tłuszcz się rozpuści.
Wodę z masłem (może być gorąca) wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką. Na początku masa będzie rzadsza, ale płatki zaczną szybko absorbować wodę, zmiękną, a ciasto zgęstnieje.
Blat wysypać zmielonymi płatkami. Masę rozwałkować na grubość 5 mm, podsypując również płatkami, by ciasto się nie kleiło. Foremkami wycinać dowolne kształty, szerszym nożem przenosić na wyłożoną papierem blachę. Układać na blaszce, w niewielkiej odległości od siebie (praktycznie nie rosną).
Piec przez około 20 minut, odwracając ostrożnie ciasteczka co 5 minut (jeśli się jest bardziej leniwym można to zrobić raz, po 10 minutach ;)). Ciasteczka powinny być złote i chrupiące, wtedy wyjąć je z piekarnika. Studzić na kratce. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku do 5 dni.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.