12 października 2011

Owsiane donuty pieczone z kasztanami


Składniki:

500g mąki owsianej
300g mąki pszennej
110g cukru trzcinowego
360ml mleka + 4 łyżki
100g świeżych drożdży
2 jajka
szczypta soli
łyżeczka cukru
*100g pieczonych kasztanów

Wykonanie:

Drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru i zalewamy odrobiną letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i robimy w środku dołek. Jajko mieszamy trzepaczką z cukrem trzcinowym i dodajemy do rozczynu, mieszamy drewnianą łyżką. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. W dołek w mącę wlewamy rozczyn i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy ciasto na blat. Wyrabiamy je ok.7 minut aż będzie lśniące. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat i wałkujemy na grubość ok. centymetra. Za pomocą specjalnej wykrawaczki lub szklanki wykrawamy okrągłe donuty robiąc w środku kolejną wykrawaczką dziurkę. Środki donutów także pieczemy. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pieczonymi kasztanami, które wcześniej drobno siekamy*. Donuty pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok.15 minut. Gotowe studzimy na kratce i polewamy miodem, a kuleczki posypujemy cukrem pudrem.


Źródło - Burczy Mi W Brzuchu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.